Errors compiling 0.4 on OpenBSD

For all the help you need with Armagetron!
User avatar
Tank Program
Forum & Project Admin, PhD
Posts: 6698
Joined: Thu Dec 18, 2003 7:03 pm

Re: Errors compiling 0.4 on OpenBSD

Post by Tank Program »

I don't know how gaddrinfo is supposed to work, but if you look in the stack trace you see a "cable.virginmedia.net." This is looking like a search domain for the DNS propogated through DHCP? It might be worth fiddling with /etc/resolv.conf to see if anything changes.
Image

User avatar
/dev/null
Shutout Match Winner
Posts: 820
Joined: Sat Sep 04, 2004 6:28 pm
Location: Chicago-ish

Re: Errors compiling 0.4 on OpenBSD

Post by /dev/null »

I hate to be a hilarious dick to someone who means well, but this is precisely why BSD has been abandoned. Its barely usable. Especially in a desktop setting.

Use Gentoo if you want all the plusses of BSD without the negatives.

Monkey
Match Winner
Posts: 725
Joined: Thu May 22, 2008 12:36 am
Location: England, UK

Re: Errors compiling 0.4 on OpenBSD

Post by Monkey »

I have recently updated 0.4 (via BZR). It now won't complete the compile process, with the following error(s):

Code: Select all

mv -f tools/.deps/libtools_a-tCommandLine.Tpo tools/.deps/libtools_a-tCommandLine.Po
g++ -DHAVE_CONFIG_H -I. -I..   -I/usr/local/include/libxml2 -I/usr/local/include -I/usr/local/include -I/usr/local/include/SDL -D_GNU_SOURCE=1 -D_REENTRANT -I/usr/X11R6/include -DXTHREADS -I/usr/local/include/libpng16 -I/usr/local/include -I/usr/local/include/FTGL -I/usr/X11R6/include/freetype2 -I/usr/X11R6/include/freetype2   -I./tools -I./resource -I./thirdparty/mathexpr -I./thirdparty/utf8 -I./protobuf -Iprotobuf -O2 -I/usr/X11R6/include -MT tools/libtools_a-tRandom.o -MD -MP -MF tools/.deps/libtools_a-tRandom.Tpo -c -o tools/libtools_a-tRandom.o `test -f 'tools/tRandom.cpp' || echo './'`tools/tRandom.cpp
mv -f tools/.deps/libtools_a-tRandom.Tpo tools/.deps/libtools_a-tRandom.Po
g++ -DHAVE_CONFIG_H -I. -I..   -I/usr/local/include/libxml2 -I/usr/local/include -I/usr/local/include -I/usr/local/include/SDL -D_GNU_SOURCE=1 -D_REENTRANT -I/usr/X11R6/include -DXTHREADS -I/usr/local/include/libpng16 -I/usr/local/include -I/usr/local/include/FTGL -I/usr/X11R6/include/freetype2 -I/usr/X11R6/include/freetype2   -I./tools -I./resource -I./thirdparty/mathexpr -I./thirdparty/utf8 -I./protobuf -Iprotobuf -O2 -I/usr/X11R6/include -MT tools/libtools_a-tIniFile.o -MD -MP -MF tools/.deps/libtools_a-tIniFile.Tpo -c -o tools/libtools_a-tIniFile.o `test -f 'tools/tIniFile.cpp' || echo './'`tools/tIniFile.cpp
mv -f tools/.deps/libtools_a-tIniFile.Tpo tools/.deps/libtools_a-tIniFile.Po
g++ -DHAVE_CONFIG_H -I. -I..   -I/usr/local/include/libxml2 -I/usr/local/include -I/usr/local/include -I/usr/local/include/SDL -D_GNU_SOURCE=1 -D_REENTRANT -I/usr/X11R6/include -DXTHREADS -I/usr/local/include/libpng16 -I/usr/local/include -I/usr/local/include/FTGL -I/usr/X11R6/include/freetype2 -I/usr/X11R6/include/freetype2   -I./tools -I./resource -I./thirdparty/mathexpr -I./thirdparty/utf8 -I./protobuf -Iprotobuf -O2 -I/usr/X11R6/include -MT tools/libtools_a-tXmlParser.o -MD -MP -MF tools/.deps/libtools_a-tXmlParser.Tpo -c -o tools/libtools_a-tXmlParser.o `test -f 'tools/tXmlParser.cpp' || echo './'`tools/tXmlParser.cpp
mv -f tools/.deps/libtools_a-tXmlParser.Tpo tools/.deps/libtools_a-tXmlParser.Po
depbase=`echo thirdparty/binreloc/prefix.o | sed 's|[^/]*$|.deps/&|;s|\.o$||'`;\
gcc -DHAVE_CONFIG_H -I. -I..   -I/usr/local/include/libxml2 -I/usr/local/include -I/usr/local/include -I/usr/local/include/SDL -D_GNU_SOURCE=1 -D_REENTRANT -I/usr/X11R6/include -DXTHREADS -I/usr/local/include/libpng16 -I/usr/local/include -I/usr/local/include/FTGL -I/usr/X11R6/include/freetype2 -I/usr/X11R6/include/freetype2  -g -O2 -I/usr/X11R6/include -MT thirdparty/binreloc/prefix.o -MD -MP -MF $depbase.Tpo -c -o thirdparty/binreloc/prefix.o thirdparty/binreloc/prefix.c &&\
mv -f $depbase.Tpo $depbase.Po
g++ -DHAVE_CONFIG_H -I. -I..   -I/usr/local/include/libxml2 -I/usr/local/include -I/usr/local/include -I/usr/local/include/SDL -D_GNU_SOURCE=1 -D_REENTRANT -I/usr/X11R6/include -DXTHREADS -I/usr/local/include/libpng16 -I/usr/local/include -I/usr/local/include/FTGL -I/usr/X11R6/include/freetype2 -I/usr/X11R6/include/freetype2   -I./tools -I./resource -I./thirdparty/mathexpr -I./thirdparty/utf8 -I./protobuf -Iprotobuf -O2 -I/usr/X11R6/include -MT tools/values/libtools_a-vCore.o -MD -MP -MF tools/values/.deps/libtools_a-vCore.Tpo -c -o tools/values/libtools_a-vCore.o `test -f 'tools/values/vCore.cpp' || echo './'`tools/values/vCore.cpp
/usr/local/include/boost/variant/get.hpp: In function 'typename boost::add_pointer<T>::type boost::strict_get(boost::variant<T0, T1, T2, T3, T4, T5, T6, T7, T8, T9, T10, T11, T12, T13, T14, T15, T16, T17, T18, T19>*) [with U = tString, T0 = int, T1 = float, T2 = std::basic_string<char, std::char_traits<char>, std::allocator<char> >, T3 = boost::detail::variant::void_, T4 = boost::detail::variant::void_, T5 = boost::detail::variant::void_, T6 = boost::detail::variant::void_, T7 = boost::detail::variant::void_, T8 = boost::detail::variant::void_, T9 = boost::detail::variant::void_, T10 = boost::detail::variant::void_, T11 = boost::detail::variant::void_, T12 = boost::detail::variant::void_, T13 = boost::detail::variant::void_, T14 = boost::detail::variant::void_, T15 = boost::detail::variant::void_, T16 = boost::detail::variant::void_, T17 = boost::detail::variant::void_, T18 = boost::detail::variant::void_, T19 = boost::detail::variant::void_]':
/usr/local/include/boost/variant/get.hpp:253:   instantiated from 'typename boost::add_pointer<T>::type boost::get(boost::variant<T0, T1, T2, T3, T4, T5, T6, T7, T8, T9, T10, T11, T12, T13, T14, T15, T16, T17, T18, T19>*) [with U = tString, T0 = int, T1 = float, T2 = std::basic_string<char, std::char_traits<char>, std::allocator<char> >, T3 = boost::detail::variant::void_, T4 = boost::detail::variant::void_, T5 = boost::detail::variant::void_, T6 = boost::detail::variant::void_, T7 = boost::detail::variant::void_, T8 = boost::detail::variant::void_, T9 = boost::detail::variant::void_, T10 = boost::detail::variant::void_, T11 = boost::detail::variant::void_, T12 = boost::detail::variant::void_, T13 = boost::detail::variant::void_, T14 = boost::detail::variant::void_, T15 = boost::detail::variant::void_, T16 = boost::detail::variant::void_, T17 = boost::detail::variant::void_, T18 = boost::detail::variant::void_, T19 = boost::detail::variant::void_]'
tools/values/vCore.cpp:108:   instantiated from here
/usr/local/include/boost/variant/get.hpp:178: error: invalid application of 'sizeof' to incomplete type 'boost::STATIC_ASSERTION_FAILURE<false>' 
Makefile:2962: recipe for target 'tools/values/libtools_a-vCore.o' failed
gmake[3]: *** [tools/values/libtools_a-vCore.o] Error 1
gmake[3]: Leaving directory '/root/armagetronad-experimental/0.4/src'
Makefile:4163: recipe for target 'all-recursive' failed
gmake[2]: *** [all-recursive] Error 1
gmake[2]: Leaving directory '/root/armagetronad-experimental/0.4/src'
Makefile:767: recipe for target 'all-recursive' failed
gmake[1]: *** [all-recursive] Error 1
gmake[1]: Leaving directory '/root/armagetronad-experimental/0.4'
Makefile:559: recipe for target 'all' failed
gmake: *** [all] Error 2
Any help is appreciated.
Playing since December 2006

User avatar
dlh
Formerly That OS X Guy
Posts: 2034
Joined: Fri Jan 02, 2004 12:05 am
Contact:

Re: Errors compiling 0.4 on OpenBSD

Post by dlh »

Monkey wrote:I have recently updated 0.4 (via BZR). It now won't complete the compile process, with the following error(s): […]
That error should be fixed now. :done:

Monkey
Match Winner
Posts: 725
Joined: Thu May 22, 2008 12:36 am
Location: England, UK

Re: Errors compiling 0.4 on OpenBSD

Post by Monkey »

Yep it works now, thankyou.
Playing since December 2006

User avatar
/dev/null
Shutout Match Winner
Posts: 820
Joined: Sat Sep 04, 2004 6:28 pm
Location: Chicago-ish

Re: Errors compiling 0.4 on OpenBSD

Post by /dev/null »

Yay, im glad someone knows how to make BSD act right, also sorry for my drunken post, but I make a lot of those.

Monkey
Match Winner
Posts: 725
Joined: Thu May 22, 2008 12:36 am
Location: England, UK

Re: Errors compiling 0.4 on OpenBSD

Post by Monkey »

So, Arma 0.4 has been working for me on OpenBSD (with the exception of the in-game server browser) until now. I just installed the most recent revision of 0.4 from source and it compiles but crashes 100% of the time just after the startup screen appears. Note that, for the first time ever, the configure script required me to install SDL2, which I suspect could be the problem. Here is a backtrace from gdb:

Code: Select all

$ gdb armagetronad
GNU gdb 6.3
Copyright 2004 Free Software Foundation, Inc.
GDB is free software, covered by the GNU General Public License, and you are
welcome to change it and/or distribute copies of it under certain conditions.
Type "show copying" to see the conditions.
There is absolutely no warranty for GDB.  Type "show warranty" for details.
This GDB was configured as "i386-unknown-openbsd5.8"...
(gdb) run
Starting program: /usr/local/bin/armagetronad 

Program received signal SIGSEGV, Segmentation fault.
0x0d5cdf8d in pthread_mutexattr_settype (attrp=0xcf7cc4b4, type=2) at /usr/src/lib/librthread/rthread_mutexattr.c:61
61      /usr/src/lib/librthread/rthread_mutexattr.c: No such file or directory.
        in /usr/src/lib/librthread/rthread_mutexattr.c
(gdb) bt
#0  0x0d5cdf8d in pthread_mutexattr_settype (attrp=0xcf7cc4b4, type=2) at /usr/src/lib/librthread/rthread_mutexattr.c:61
#1  0x18c81d3b in boost::recursive_mutex::recursive_mutex () from /usr/local/bin/armagetronad
#2  0x18c58c9a in st_GetMutex () from /usr/local/bin/armagetronad
#3  0x18c58d3a in st_ToDo () from /usr/local/bin/armagetronad
#4  0x18996fac in filter () from /usr/local/bin/armagetronad
#5  0x0f4743e8 in SDL_PushEvent_REAL () from /usr/local/lib/libSDL2.so.0.1
#6  0x0f4787f1 in SDL_SendWindowEvent () from /usr/local/lib/libSDL2.so.0.1
#7  0x0f47690c in SDL_SetKeyboardFocus () from /usr/local/lib/libSDL2.so.0.1
#8  0x0f4f7f9d in X11_PumpEvents () from /usr/local/lib/libSDL2.so.0.1
#9  0x0f473f84 in SDL_PumpEvents_REAL () from /usr/local/lib/libSDL2.so.0.1
#10 0x0f4745ca in SDL_WaitEventTimeout_REAL () from /usr/local/lib/libSDL2.so.0.1
#11 0x0f474689 in SDL_PollEvent_REAL () from /usr/local/lib/libSDL2.so.0.1
#12 0x0f464d6e in SDL_PollEvent () from /usr/local/lib/libSDL2.so.0.1
#13 0x18bf0a92 in su_GetSDLInput () from /usr/local/bin/armagetronad
#14 0x1899abb8 in welcome () from /usr/local/bin/armagetronad
#15 0x1899b616 in main () from /usr/local/bin/armagetronad
(gdb)
Any help will be appreciated.
Playing since December 2006

User avatar
aP|Nelg
Match Winner
Posts: 550
Joined: Wed Oct 22, 2014 10:22 pm
Contact:

Re: Errors compiling 0.4 on OpenBSD

Post by aP|Nelg »

You are able to disable SDL2 at the configure script. You could try it and see if tron works without it, and we'd know that SDL2 was the problem.
./configure --disable-sdl2

Monkey
Match Winner
Posts: 725
Joined: Thu May 22, 2008 12:36 am
Location: England, UK

Re: Errors compiling 0.4 on OpenBSD

Post by Monkey »

--disable-sdl2 does not help, it still crashes at startup. I've even tried removing sdl2 from my operating system entirely but that made no difference either. The bzr revision number for this 0.4 (the one that crashes) is 1582. Note that I have just successfully compiled, installed and run my previous 0.4, which has bzr revision number 1571, so some change(s) in between these two revisions is causing the problem.
Playing since December 2006

Monkey
Match Winner
Posts: 725
Joined: Thu May 22, 2008 12:36 am
Location: England, UK

Re: Errors compiling 0.4 on OpenBSD

Post by Monkey »

So, I upgraded from OpenBSD/i386 (32-bit) to OpenBSD/amd64 (64-bit). Now, my older version of 0.4 crashes just the same as the most recent version, with the same critical 4 lines in the gdb backtrace. Here is the full backtrace from gdb of the most recent revision (1582) of 0.4:

Code: Select all

(gdb) run
Starting program: /usr/local/bin/armagetronad 

Program received signal SIGSEGV, Segmentation fault.
0x00001fa5fdfa15e2 in pthread_mutexattr_settype (attrp=0x7f7fffff88d8, type=2) at /usr/src/lib/librthread/rthread_mutexattr.c:61
61      /usr/src/lib/librthread/rthread_mutexattr.c: No such file or directory.
        in /usr/src/lib/librthread/rthread_mutexattr.c
(gdb) bt
#0  0x00001fa5fdfa15e2 in pthread_mutexattr_settype (attrp=0x7f7fffff88d8, type=2) at /usr/src/lib/librthread/rthread_mutexattr.c:61
#1  0x00001fa36b976201 in boost::recursive_mutex::recursive_mutex () from /usr/local/bin/armagetronad
#2  0x00001fa36b94f48c in st_GetMutex () from /usr/local/bin/armagetronad
#3  0x00001fa36b94f502 in st_ToDo () from /usr/local/bin/armagetronad
#4  0x00001fa36b6b2f9a in filter () from /usr/local/bin/armagetronad
#5  0x00001fa5ca7c89a9 in SDL_PushEvent_REAL () from /usr/local/lib/libSDL2.so.0.2
#6  0x00001fa5ca7ccc5d in SDL_SendWindowEvent () from /usr/local/lib/libSDL2.so.0.2
#7  0x00001fa5ca7cabf4 in SDL_SetKeyboardFocus () from /usr/local/lib/libSDL2.so.0.2
#8  0x00001fa5ca83e42c in X11_DispatchFocusIn () from /usr/local/lib/libSDL2.so.0.2
#9  0x00001fa5ca83f164 in X11_PumpEvents () from /usr/local/lib/libSDL2.so.0.2
#10 0x00001fa5ca7c8557 in SDL_PumpEvents_REAL () from /usr/local/lib/libSDL2.so.0.2
#11 0x00001fa5ca7c8b3d in SDL_WaitEventTimeout_REAL () from /usr/local/lib/libSDL2.so.0.2
#12 0x00001fa36b8ef082 in su_GetSDLInput () from /usr/local/bin/armagetronad
#13 0x00001fa36b6b6902 in welcome () from /usr/local/bin/armagetronad
#14 0x00001fa36b6b7259 in main () from /usr/local/bin/armagetronad
Any help would be appreciated. I really would like to get 0.4 usable again for the next Ladle.
Playing since December 2006

Monkey
Match Winner
Posts: 725
Joined: Thu May 22, 2008 12:36 am
Location: England, UK

Re: Errors compiling 0.4 on OpenBSD

Post by Monkey »

*Bump*

Z-Man? Lucifer? Anyone?
Playing since December 2006

User avatar
ConVicT
Shutout Match Winner
Posts: 1004
Joined: Fri Feb 17, 2012 2:33 am

Re: Errors compiling 0.4 on OpenBSD

Post by ConVicT »

I can't be bothered to read any of this, and I'd be no help at all. But I have to ask; have you tried uninstalling and reinstalling?
It'd be the first thing I'd try.

Monkey
Match Winner
Posts: 725
Joined: Thu May 22, 2008 12:36 am
Location: England, UK

Re: Errors compiling 0.4 on OpenBSD

Post by Monkey »

@Convict

Yes.
Playing since December 2006

User avatar
Lucifer
Project Developer & Local Moonshiner
Posts: 8610
Joined: Sun Aug 15, 2004 3:32 pm
Location: Republic of Texas
Contact:

Re: Errors compiling 0.4 on OpenBSD

Post by Lucifer »

It's crashing in a system library, but it's not the c library (where I'd expect posix threads to crash). Did you build libboost or install from a binary package?

I'd probably google up threading issues with openBSD and see if there's a current known issue about the system threads.
Image

Be the devil's own, Lucifer's my name.
- Iron Maiden

User avatar
Z-Man
God & Project Admin
Posts: 11240
Joined: Sun Jan 23, 2005 6:01 pm
Location: Cologne, Jabber: [email protected]
Contact:

Re: Errors compiling 0.4 on OpenBSD

Post by Z-Man »

My status is unchanged: I need to see this in a local VM. Which I need to set up. Sorry.

Post Reply