LONG thread about newest version

What do you want to see in Armagetron soon? Any new feature ideas? Let's ponder these ground breaking ideas...
Post Reply
User avatar
SuPeRTaRD
Round Winner
Posts: 300
Joined: Fri Nov 05, 2004 11:53 pm
Location: bedlam
Contact:

LONG thread about newest version

Post by SuPeRTaRD »

i downloaded the newest version of aadvanced so i could have the new font's "§" at the front of my name..

i ran into some bugs & such.. the first being the follow speed of hte custom cam, which changed recently..

gonna quote the settings.cfg remark about it..

# custom camera position
CAMERA_CUSTOM_BACK 6 # how much the camera is moved back
CAMERA_CUSTOM_RISE 4 # the height of the camera above the cycle
CAMERA_CUSTOM_BACK_FROMSPEED .5 # how much the camera is moved back for every m/s speed
CAMERA_CUSTOM_RISE_FROMSPEED .4 # the height of the camera above the cycle for every m/s speed
CAMERA_CUSTOM_PITCH -.58 # inclination of the camera
CAMERA_CUSTOM_ZOOM 0 # how much the camera zooms in your cycle at the beginning of the round (to show the team's formation)
CAMERA_CUSTOM_TURN_SPEED 4 # speed the custom camera turns with
CAMERA_CUSTOM_TURN_SPEED_180 4 # factor to the turn speed after a quick reversal

# the old custom camera settings for those who miss them

#CAMERA_CUSTOM_BACK 15 # how much the camera is moved back
#CAMERA_CUSTOM_RISE 10 # the height of the camera above the cycle
#CAMERA_CUSTOM_BACK_FROMSPEED 0 # how much the camera is moved back for every m/s speed
#CAMERA_CUSTOM_RISE_FROMSPEED 0 # the height of the camera above the cycle for every m/s speed
#CAMERA_CUSTOM_PITCH -.7 # inclination of the camera
#CAMERA_CUSTOM_ZOOM .5 # how much the camera zooms in your cycle at the beginning of the round (to show the team's formation)
#CAMERA_CUSTOM_TURN_SPEED 40 # speed the custom camera turns with
#CAMERA_CUSTOM_TURN_SPEED_180 2 # factor to the turn speed after a quick reversal

--------------------------------

i felt dizzy when playing the new version, the camera swung around to slow, or too fast or somtehing.. then i changed the upper (new) values to match the old... changed from 4,4 to 40, 2

and the custom camera feels EXACTLY the same way it used to, & doesnt make me dizzy anymore

there may be a similar change to the default camera too, dunno, dont use that one much.. but ppl complain about the camera feeling diffferent alot, & often switch back to oolder version for same feel..

ok... onto the rest of my post... i guess i'll just quote from chat,.. mostly has to do with dll's on the windows compile, need to be fixed..

every version since 2.7.1 wont run on my computer unless i install the old dll';s from a previous version into the root folder..

my config is: windows98, amd athelon, geforce2 mx

-------------- folows an exceprt from IRC chatroom #armagetron on freenode



<DRaTRePuS> works fine without crashign once i put some 2.7.1 dll's in the folder.. (windoze versin)
<wrtlprnft> DRaTRePuS: what S in the font file do you mean? §?
<wrtlprnft> the S Supertard uses got removed, actually
<DRaTRePuS> no teh S with the umlat over it
<DRaTRePuS> alt+0138
<wrtlprnft> And always keep in mind with those new characters that they won't appear in older version
<wrtlprnft> ss
<DRaTRePuS> it has an upside down ^ over it
<DRaTRePuS> capitol S
<DRaTRePuS> it fell otu of support
<DRaTRePuS> out
<wrtlprnft> i know
<DRaTRePuS> ok, no big deal
<DRaTRePuS> i like the new suported one better anyhow
<DRaTRePuS> :)
<wrtlprnft> Since it isn't in the latin-1 charset and I have no idea how it got into that file
<DRaTRePuS> was just saying fyi
<wrtlprnft> :)
<DRaTRePuS> hold down alt & type 0138 on keypad
<DRaTRePuS> in any text program
<DRaTRePuS> cept IRC
<DRaTRePuS> look at with fixedsys font
* wrtlprnft doesn't run windows, nor does he have a keypad
<DRaTRePuS> oh
* DRaTRePuS shrugs
<DRaTRePuS> yer keyboad lacks a keypad?
<wrtlprnft> but I know what you mean from the unicode table ;)
<wrtlprnft> it's a laptop
<DRaTRePuS> ah
<DRaTRePuS> okies, wellp, im gonna go set up new tron some more..
<DRaTRePuS> i had to move dll's to get it to not crash
<DRaTRePuS> in windows, on amd athelon, geforce2
<DRaTRePuS> i had to use 2.7.1 dll's
<wrtlprnft> o_O... linux just works^TM
<DRaTRePuS> that needs to be fixed b4 final.. imo
<DRaTRePuS> i cant install anyting past 2.7.1 without it crashing when the game part of the graphics starts to run
<wrtlprnft> I don't even know how I would compile armagetron on a windows box, so I can't fix it.
<DRaTRePuS> i'll post on forum later about that
<DRaTRePuS> luckily i already knew to move the dlls.. but thier size difference worries me like i might be missing new stuff..
<DRaTRePuS> OH! .. um
<DRaTRePuS> i cant seem to get the floor color to change brighter
<DRaTRePuS> only the grid lines change
<DRaTRePuS> mebbe i need to use the old floor.png
<DRaTRePuS> or soemthing
<wrtlprnft> change floor_a.png and floor_b.png
<DRaTRePuS> i changed teh values in visualsettings.cfg & .. ok thx
<wrtlprnft> just edit them with a graphic program and make the big areas brighter
<DRaTRePuS> nah, trying to get it back to close to what im used to looking at
<DRaTRePuS> the camera in custom mode seesm different
<DRaTRePuS> like, hwo it swings, or how it follows
<DRaTRePuS> makes me kinda dizzy
<DRaTRePuS> between 2.8 versions
* DRaTRePuS shrugs *
<DRaTRePuS> i might be seeing things tho... cuz of the new rim graphics..
<DRaTRePuS> might jsut be me
<DRaTRePuS> woot, got the floor looking good again
<DRaTRePuS> thx! :)
<wrtlprnft> for the custom cam: did you try CAMERA_CUSTOM_TURN_SPEED?
<DRaTRePuS> nope
<DRaTRePuS> did the default settings for it change recently?
<wrtlprnft> it was hardcoded before
<wrtlprnft> so it might have changed
<DRaTRePuS> ah, yes, that seems like a description of what has sped up
<DRaTRePuS> or possibly slown down
<DRaTRePuS> but i think it swings faster now
<DRaTRePuS> the folow mode cam
<DRaTRePuS> in smart & custom
<DRaTRePuS> thx again.. :)
<wrtlprnft> yw
<wrtlprnft> Just experiment with it, you'll like it after a while
<DRaTRePuS> hmm.. can i get to custom camera settigns the one u mentioned from the GUI?
<DRaTRePuS> and or what .cfg is it in?
<DRaTRePuS> found it
<DRaTRePuS> settings.cfg
<DRaTRePuS> it did change,.. it shows old & new settings.. the old custom turn speed factor was 2 is 4 now
<DRaTRePuS> it said the old values were 40 & 2 the new ones were 4 & 4
<DRaTRePuS> i changed the new ones to 40 & 2 & it feels EXACTLY the same
* DRaTRePuS shrugs *
<DRaTRePuS> u were great help! hehe.. glad to get this one configured similarly
<wrtlprnft> Don't change the default config files, never
<wrtlprnft> make an autoexec.cfg and put your settings in there. That way you can apply them to any new version very easily
* wrtlprnft has no idea why the HUD position items are saved at exit, but all the custom cam vars aren't
<DRaTRePuS> hmm
<DRaTRePuS> but...
<DRaTRePuS> but in diff versions the .cfg's change
<DRaTRePuS> there are more instant chat keys now..
<DRaTRePuS> for instance
<DRaTRePuS> & i dont know how to make a autoexec.cfg from scratch
<DRaTRePuS> paste stuff from all the configs in any order?
<wrtlprnft> nonono
<wrtlprnft> just whatever you want to change
<DRaTRePuS> oh
<wrtlprnft> that's the whole point of it. All the other files get read first and then comes that file, so every modified setting overrides the default
<DRaTRePuS> i guess it probably mentions that & how to do it in the readme?
* DRaTRePuS cant remember if he ever read that
<DRaTRePuS> ;p
<wrtlprnft> the server configuartion howto talks about a settings_custom.cfg
<DRaTRePuS> i may have to get jiggy wit one of them autoexec.cfg's
<wrtlprnft> but AFAIR that one will only get loaded if you host a game
<DRaTRePuS> i dint know i could do it cuz there wasnt an example-autoexec.cfg file
<wrtlprnft> just a plain text file, like the other ones.
<DRaTRePuS> kelw
<DRaTRePuS> er cool
<DRaTRePuS> thx
<wrtlprnft> what is the point in a autoexec.cfg.sample? It would be empty ;)
<DRaTRePuS> it could say "u can put custom changes in this file & it will load them at startup, avoiding changing a bunch of config files with every new version"
<DRaTRePuS> inside
<DRaTRePuS> a remark
<wrtlprnft> you may want to mention that in the forums.
<DRaTRePuS> k
<DRaTRePuS> will do

---------------------

i guess thats it..

wonder if deadmans trail is fixed yet.. too.. the invisitrail part of the end of someones trail, on a short tails server.. like fortress.. several bike lengths of invisitrail at teh end of someoens trail when they die.. b4 thier trail decays away,.. the end tip has lots of invisitrail on it.. or used to anyways i'll test & see if its fixed on this version.. & post back here my findings..
ŠüþéRTàRÐ

User avatar
SuPeRTaRD
Round Winner
Posts: 300
Joined: Fri Nov 05, 2004 11:53 pm
Location: bedlam
Contact:

Post by SuPeRTaRD »

as far as i can tell, the deadmans trail bug is fixed now..

maybe someone on shrunkland can help me test it more..

cuz it may only have occured on a short tails server if the person died b4 thier end started to move.. not sure..

anywho, i tested agaisnt some bots locally, (for both types of ways^) & as far as i could tell, it is fixed
ŠüþéRTàRÐ

User avatar
Z-Man
God & Project Admin
Posts: 11378
Joined: Sun Jan 23, 2005 6:01 pm
Location: Cologne
Contact:

Post by Z-Man »

The smart camera will also be configurable (the configurability is not supported really, but it is there). The only change from 0.2.7.1 defaults is something that fixes the bug that the camera would, when you grind for a longer time, rise high above and look too far down so you don't see where you're going, and the glancing. Both can be reverted.

About the wrong dlls: Which build did you get? GCC or VC6? Iceman, the only other person I'm aware of who still uses Win98, had problems with VC6, but GCC worked fine.

For the art files, there are separate threads scattered in Armagetron/General.

User avatar
SuPeRTaRD
Round Winner
Posts: 300
Joined: Fri Nov 05, 2004 11:53 pm
Location: bedlam
Contact:

Post by SuPeRTaRD »

i used the gcc

:/

guess its time to upgrade my OS ;p
ŠüþéRTàRÐ

User avatar
Z-Man
God & Project Admin
Posts: 11378
Joined: Sun Jan 23, 2005 6:01 pm
Location: Cologne
Contact:

Post by Z-Man »

Then try VC6 :) That's how it was always built before and what should work. Iceman also has a heavily modified system, so strange things may happen there.

Post Reply